Robuust Amsterdam, opgericht in 2018 door industrieel ontwerpers en vrienden Job Althof en Niek Sanders, introduceert met trots eigen circulair Matras °01.
In Nederland worden er jaarlijks anderhalf miljoen matrassen weggegooid. Door het gebruik van materialen, zoals schuim, zijn de meeste matrassen heel moeilijk te recyclen en eindigen ze in de verbrandingsovens. Bij de verbranding van matrassen komt opgeteld 185.000 ton CO2 vrij. Dat is genoeg om 38.000 keer met het vliegtuig op en neer naar Bali te gaan. Dit verbranden is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook zonde van de grondstoffen. Gelukkig is er een alternatief: een circulair matras. In dit matras zijn de materialen zo gekozen dat ze eindeloos hergebruikt kunnen worden in de vorm van steeds weer nieuwe premium matrassen. Zo eindigt er dus niets op de afvalberg.
Een circulair matras is dé oplossing voor het enorme afvalprobleem dat matrassen veroorzaken. Het circulaire matras van Robuust onderscheidt zich door een hoog comfort gehalte, biedt goede ondersteuning en ventileert uitstekend. Kortom, het bevat alle ingrediënten voor een goede,duurzame nachtrust. Pluspunt: Robuust Amsterdam maakt er – nadat je erop uitgeslapen bent -weer een nieuw matras van, met dezelfde kwaliteit en hetzelfde comfort. Geen up- of down- cycling maar opnieuw eenzelfde duurzame premium matras.
Het matras bestaat uit twee materialen: staal en polyester. Staal wordt gebruikt voor de veren. De comfortlaag en het textiel van de matrassen worden gemaakt van polyester. Door het matras op te bouwen in verschillende lagen, wordt ervoor gezorgd dat het heerlijk comfortabel slaapt.
Een speciale Niaga® click-unclick adhesive verbindt de verschillende materialen met elkaar. In de meeste matrassen wordt lijm gebruikt waardoor je de materialen niet meer van elkaar kunt scheiden en ze moeilijk te recyclen zijn. Matrassen worden dan bijvoorbeeld versnipperd tot vulling voor meubels. Uiteindelijk wordt ook dit weer afval. De Niaga® adhesive laat weer los wanneer je deze verwarmt. Zo kunnen de verschillende materialen in het matras heel zuiver gescheiden worden. Al de materialen uit het matras kunnen nu worden gerecycled tot grondstof. Deze grondstoffen worden vervolgens weer gebruikt om een volledig nieuw matras te maken. Zo is de cirkel weer rond!
De hoes, de buitenste laag van het matras, voelt heerlijk zacht en is door de rits afneembaar zodat je het heel simpel op 60°C in je wasmachine kunt wassen. De comfortlaag bestaat uit een innovatieve open 3D structuur die heel flexibel is. Hierdoor kun je in je slaap soepel bewegen en omdraaien. Deze 3D comfortlaag van polyester zorgt bovendien voor een lekker fris matras. Door de open structuur ventileert het matras uitstekend. Polyester houdt bovendien geen vocht vast, zoals katoen bijvoorbeeld wel doet. Sportkleding wordt niet voor niks van polyester gemaakt.
Tot slot de kern van het matras; deze bestaat uit een pocketvering met asymmetrische zonering die zorgt voor ondersteuning op de juiste plaatsen. Het matras beschikt over een ventilerende vilten bodem die zorgt dat het matras niet gemakkelijk schuift.
Aan het einde van hun levensduur is het belangrijk dat circulaire matrassen ook echt gerecycled worden en niet alsnog in de verbrandingsoven verdwijnen. Daarom is elk circulair matras uitgerust met een oranje Niaga® label. Een opvallend label, waaraan je bij het kopen van een matras kunt zien dat het ontworpen is met echt circulaire materialen. Matrasrecyclebedrijven herkennen door dit Niaga® label de circulaire matrassen en houden ze apart. Door het label te scannen, kun je precies zien van welke materialen het matras gemaakt is. Heel transparant én handig bij het recyclen.
Robuust Amsterdam legt al vanaf oprichting een duidelijke nadruk op duurzaamheid, met zowel tijdloze designs, het gebruik van robuuste materialen en een milieubewust maakproces. Alle ontwerpen van Robuust Amsterdam worden in kleine series lokaal in Nederland geproduceerd. Hierbij combineert het label een liefde voor ambachtelijkheid met de toepassing van innovatieve technologieën. Er wordt samengewerkt met circulaire producenten die hun eigen energie opwekken via zonnepanelen of water zuiveren en hergebruiken. Deze duurzame filosofie is doorgevoerd in bijvoorbeeld milieubewust inpakmateriaal. Daarnaast zijn de ontwerpen zo gemaakt dat bepaalde onderdelen, mocht er iets stuk gaan, vervangen kunnen worden én de producten gerecycled kunnen worden.
Job Althof: “Zowel onze producenten als de materialen zijn gekozen vanuit duurzame gedachtes. Hoe hoger de kwaliteit van een product, hoe langer we van ze kunnen genieten. Wij proberen een gevoel van minimalisme door te voeren in onze ontwerpen door middel van eenvoudige geometrische vormen, duurzame materialen en een tijdloze uitstraling. Je kunt het qua duurzaamheid nooit perfect doen, maar we maken wel bewuste keuzes in alle stappen van het proces.”
Het matras is vanaf vandaag verkrijgbaar, en in verschillende maten te bestellen via https://www.robuust.com/products/matras-01