Op 25 & 26 november 2021 vond SLAAP2021 plaats. Het vierde Nederlands slaapcongres voor slaapprofessionals en jonge wetenschappers werd georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Slaap – Waak Onderzoek (NSWO) en de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL). Tijdens dit online event werden interessante bevindingen gedeeld voor de deelnemers. Zo blijkt een goede timing van voeding impact te hebben op de slaap en vertoont het menselijk slaapritme overeenkomsten met die van de octopus.
Deelnemers konden kennis opdoen, zich laten inspireren en ook netwerken met veel verschillende slaapprofessionals. Diverse sprekers en onderzoekers gingen in op vragen zoals: ‘Wat betekent de lockdown voor onze slaap?’ en ‘Hebben sommige kinderen een genetische aanleg voor slecht slapen?’ Er kwamen interessante bevindingen naar voren voor het publiek van slaapprofessionals, jonge wetenschappers en studenten.
Impact voeding op slaap
Professor Andries Kalsbeek van het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam vertelde tijdens SLAAP2021 dat voeding op een verkeerde tijd de klok in verschillende organen kan verstoren. Een goede timing voor voeding is daarom van belang voor het goed kunnen functioneren van de biologische klok en goede slaap.
Slaapritme mens en octopus
Professor Sylvia Medeiros uit Brazilië belichtte slaap vanuit een andere invalshoek. Ze legde uit dat mensen en octopussen gelijkenissen vertonen in slaapritme, hoewel ze evolutionair gezien heel verschillend zijn. Zowel de mens als de octopus kennen afwisselingen in verschillende slaaptypes die overeen lijken te komen met droomslaap en niet-droomslaap. Als de octopussen droomslaap ervaren, krijgen ze een spectaculaire afwisselende kleurentekening. Filmpjes hiervan werden getoond tijdens het event en zijn ook te vinden op YouTube.