De Europese bedden- en meubelsector is vanaf gisteren weer in de ban van Meubelbeurs Brussel. Tot en met 7 november stelt de Belgische meubelindustrie hier traditiegetrouw zijn nieuwe collecties voor aan een internationaal publiek. Maar ook de meer dan 60 procent buitenlandse exposanten kijken uit naar het contact met de bezoekers. Voor Brussels by Night geldt dit jaar dat er veel Belgische fabrikanten te vinden zijn. Nederlandse fabrikanten hebben besloten dat de najaarsbeurzen in 2018 voldoende waren om hun collecties te presenteren.
Beursdirecteur Lieven van der Heeden: “Het was niet gemakkelijk dit jaar om de Nederlandse beddenfabrikanten naar Brussel te krijgen. In september zijn er drie verschillende beurzen op slaapgebied geweest. November is voor velen toch te snel om zich weer te presenteren.” Waar vroeger veel Nederlandse fabrikanten zich wilden presenteren in Brussel is dat dus nu wat minder. Maar de noviteiten van de Nederlanders hebben we allemaal onlangs bekeken. De Belgische beddenfabrikanten zijn niet allemaal in Nederland aanwezig en hebben een groot en mooi aanbod, ook voor de Nederlandse detailhandel. “Naast slaapcomfort is daarnaast dit jaar ook het bedtextiel goed vertegenwoordigd. In onze ogen logisch, want een meubelhandel en/of slaapspeciaalzaak heeft beide nodig.”
Exposanten hall 6
Weinig Nederlanders in de slapenhal dus. Norma had zich aangemeld, maar is failliet. Cartel Bedding en Mahoton zijn wel van de partij. De Belgische beddensector is daarnaast dus in grote getale aanwezig met onder andere de Revor group, Veldeman Bedding, Recor Bedding, LS Bedding/Magnitude, Nill Spring, Polypreen en Van Landschoot. Internationaal zijn nog aanwezig Candia en Leticia.
En er zijn dus meerdere textielfabrikanten in Hall 6 te vinden, zoals Duvatex, Brinkhaus, Mathy by Bold, De Witte Lietaer, Mia Zia, Carlina, Brun de Vian-Tiran, Europlaid en Soraya. “Voor de Nederlandse bezoeker uit de slapenbranche blijft het aanbod gevarieerd en interessant. In combinatie met de hoge gezelligheidsfactor van de Meubelbeurs Brussel maakt het toch nog steeds dat iedereen hier wil zijn”, aldus Van der Heeden. “En laten we niet vergeten dat het aanbod op meubelgebied heel erg groot is. Zeer interessant dus ook voor de gemengde zaken.”
Meubelen, accessoires en de projectmarkt
Naast Brussels by Night in hall 6 is er natuurlijk nog veel meer te zien op de beurs die altijd duidelijk is ingedeeld in verschillende segmenten met elk hun eigen stijl.
- City is met de hallen 3, 4 en 5 het grootste segment. Het vertegenwoordigt met het eigentijdse meubel en zitmeubel ook het grootste deel van de markt. Hier vind je de meeste grote Belgische fabrikanten, maar ook Nederlanders, Duitsers en Italianen zijn sterk vertegenwoordigd. Wie op zoek is naar een fabrikant van sofa’s, moderne tafels en stoelen of strakke kasten, moet in deze hallen zijn.
- Square in hall 3 sluit er nauw bij aan, maar de stijl is hier nog een stapje meer uitgepuurd. Het is het segment voor betaalbaar design.
- Daarnaast is er een zone voor de projectmarkt: Hospitality World. De exposanten hier tonen kant-en klare concepten voor de inrichting van hotelkamers, restaurants, b&b’s en zelfs appartementen.
- Voor een sfeervolle presentatie moet je in Fusion zijn. Warme materialen, industriële vintage look, losse fauteuiltjes of bijzettafeltjes, massieve meubelen, chesterfields… In hall 8 vind je het. Het aanbod wordt aangevuld met decoratie die ook de winkelpresentatie extra sfeer kan geven, want een collectie die passend gepresenteerd wordt verkoopt ook gewoon beter!
- Mozaïek is de noemer voor collecties aan instapprijzen, en wordt getoond in hall 9. Niet alleen de prijs is hier van belang. Ook hier wordt steeds meer aandacht besteed aan een goed ontwerp en trendy modellen.
- Holland à la Carte in de Patio brengt geen specifieke stijl, maar toont een selectie van sterke Nederlandse fabrikanten. Met zowel meubelen, sofa’s, tafels en stoelen, kussens, verlichting en zelfs wandkleden in het aanbod.